Zoeken
  • nathalienathan50

Hasselt - Borgloon - Bokrijk Genk 20 maart 2021 ( Corona )

We vertrekken vanuit Westkapelle aan zee, naar Borgloon, na een rit van iets meer dan twee uur met de wagen, komen we daar aan, om het doorkijkkerkje te zien. Er is gratis parking voorzien.

Ten zuiden van Borgloon, in het Haspengouwse heuvelland, die vol staan met perenbomen, die nu beginnen te knoppen, kom je na een wandeling van een kwartiertje langs het voorziene pad, aan bij het kerkje. In het Loonse landschap staat sinds 2011 het kunstwerk, een ontwerp van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Het kunstwerk is gebouwd uit horizontale cortenstaalplaten en heeft een attractief effect, zeker bij zonnig weer. Velen genieten van het zicht op het grasperk naast het kerkje. ( Grootloonstraat 2 - Borgloon ).

We zetten onze weg verder en na vijftien minuten rijden bereiken we Hasselt. In Hasselt kan je overal ondergronds parkeren, heel gemakkelijk en de Q parking kost 16,00 euro voor 24 uur. Zeker aan te bevelen en het heeft een veilig gevoel om je wagen daar achter te laten.

We checken in, in het Radisson Blu Hotel, waar we een kamer reserveerden hoger dan de achtste verdieping om zodoende een adembenemend zicht te hebben over de stad. De kamer is ingericht met alle nodige voorzieningen en in de geest van Jan Van Eyck. Met zicht op de kathedraal en het stadsgedeelte kunnen we genoegen nemen. Spijtig dat het rooftop restaurant gesloten is vanwege de Corona. We boeken ook het diner voor 's avonds die op de kamer wordt geserveerd. We kiezen in het menu en genieten van Vitello Tonato - tartaar van zalm met komkommer - Kalfsmedaillon met zuiderse groenten en krielpatatjes - Gamba's met jus van rivierkreeftjes en fregola sarda - Crème brulée - Panna Cotta met abrikoos en mango. Ook het ontbijt ( zelf te halen ) maar eten op de kamer, is van superieure kwaliteit.

De Sint Quintinus kathedraal, ooit een kerkje in de elfde eeuw, waarvan rond 1250 de toren werd gebouwd. De middenbeuk, kruis- en zijbeuken dateren van de 15e eeuw. In de 18e eeuw werd de torenspits en beiaard vernieuwd. In 1999 werden de recentste werken voltooid. Doch zijn er momenteel weer werken aan de gang aan de buitenkant, bezoek is mogelijk en MEER dan de moeite waard. Thans waren de inwoners van de provincie Limburg, leden van het bisdom Luik maar door de oprichting van het bisdom van Hasselt, werd de Sint Quintinus kerk in 1967 kathedraal. Er staat een mooie doopvont uit 1700, laatgotische beelden, het doksaal en orgel zijn in Lodewijk XVI stijl.

Zeker een bezoek waard. ( geleid bezoek 1e zaterdag van de maand 14 uur, 4 euro ).

Quartier Bleu. Hasselt, stad aan het water. Langs de kleine ringweg rond de stad bereik je de mooie, kleine jachthaven. Ook te voet op wandelafstand van het centrum. Men kan er wandelen op de kade, shoppen op de vernieuwde boulevard en er is een overvloed aan terrasjes. ( nu helaas gesloten ). of zoals ze in Hasselt zeggen: Quartier Bleu = shopping, wining, dining.

Virga Jessebasiliek. in de Kapelstraat in het centrum van de stad vind je, wat ooit een kerkje was in 1334, de basiliek. In 1867 op 15 augustus werd het kerkje pauselijk bekroond, in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd door een VI, waarvan de herstelling duurde tot in 1951. Tevens kreeg op 6 mei 1998 het kerkje een eretitel door Paus Johannes Paulus 2 en is het voortaan een basiliek. Een kleine maar mooie basiliek, tevens een beschermd monument met bekoorlijk, moderne verlichting. Er staan twee marmeren paalgraven uit de 17e eeuw, afkomstig uit de abdijkerk van Herkenrode. Zeker meer dan een bezoek waard!

Begijnhof. het begijnhof dateert van voor 1780. In Maaslandse stijl en tot in 1886 bewoond door begijnen. Heden is een huis voor actuele kunst Z33. Gelegen op de zuivelmarkt, in het centrum. Vrije ingang, dinsdag gesloten.

Net om de hoek heb je het jenevermuseum, heb ik niet bezocht.

Wanneer je de stad binnenloopt van aan het Tweetorenkwartier, kom je het Klein Genoegen tegen, een Take Away met lekkere meeneem koffie, soep en ook kleine snacks zoals iberico en chorizo kroketjes, die laatste heb ik geproefd en die waren super lekker! Op weg naar de Grote Markt kom je allerlei eetgelegenheden tegen die ook Take Away doen. Op zaterdag is er toch heel wat volk in stad ondanks Corona, zeker aan de mooie, imposante Primark. Een shopliefhebber kan hier zijn hart ophalen, zoals we zeggen, wat een aanbod aan winkels, nooit eerder gezien, voor elk wat wils. Om te shoppen zou ik zeker nog eens terug komen.

Shoppingstad = Hasselt = shoppingstad = Hasselt = shoppingstad = Hasselt


Richting Genk, op vijftien minuten rijden, kom je in Bokrijk aan. Een domein van maar liefst 550 ha groot, met een openluchtmuseum die het leven toont van het leven van de 17e eeuw tot 1950. De hoofdingang van het domein is een poortgebouw dat dateert uit 1774. Het open museum is onderverdeeld in verschillende wandelingen met als thema: Oost en West Vlaanderen, Haspengouw, Kempen, Oude Stad... Momenteel kan er enkel gewandeld worden in eenrichtingsverkeer, maar je kan kiezen welk deel je wil zien. Er is ook een geuren- en kleuren tuin, die zijn ze nu aan het inplanten, ook wel het arboretum genoemd.

Gaat men langs buiten, dan wandel je buiten het domein, dan kom je na een eind wandelen aan het natuurgebied de Wijers. Sinds 2016 ligt er een fietspad ( ook wandelpad ) van 212 meter lang en drie meter breed, midden in de vijver, met water aan weerszijden op ooghoogte. FIETSEN door het water genoemd, beslist de moeite waard om te zien.

We komen zeker eens terug, na Corona...

34 weergaven0 opmerkingen