Zoeken
  • nathalienathan50

IEPER tijdens corona city trip

We rijden met de wagen naar Ieper. Men kan overal parkeren mits het leggen van de parkeerkaart. Op zondag is parkeren gratis. Dichtbij onze B&B is er een leuke, eigentijdse

BRUNCH ALL DAY. Wij genieten er van een glaasje rode wijn en daar krijg je een lekker krokant toastje met guacamole. Fika is een echte aanrader, in de tempelstraat 2, gelegen net waar het centrum van de stad begint en waar je overal je masker moet dragen. Rechtdoor kom je op de Grote Markt en de Lakenhallen.

We nemen eerst een kijkje in de Sint - Maartens kathedraal, met mooie glasramen. Verder loop je naar de Grote Markt waar je een ruime keuze hebt om een glas te drinken. We wandelen Oostwaarts verder naar de Menenpoort, die eigenlijk gewoon aan het centrum ligt, eenmaal je de poort nadert, zie je dan ook hoe imposant het monument is.

Het herdenkingsmonument werd in 1927 gebouwd door de Britten. Dit ter nagedachtenis van de gesneuvelden in de WO1 en die nooit een eigen graf gekregen hebben, zo'n 55000 overledenen. De namen van de gesneuvelden staan gebeiteld in de triomfboog, een creatie van Sir Reginald Blomfield. Om 20 uur kunt u de ceremonie meemaken " Last Post " en even een moment bezinnen bij de gedachte van die gruwelijke Oorlog. Indien het beneden vol staat ( plaatsen beperkt ) kun je naar boven wandelen en kun je de blazer horen, geloof me, dit grijpt je aan. Het duurt alles samen zo'n vijftal minuten. Overdag kun je van daaruit wandelen op de vestingen. Sinds 1860 een mooi wandelpad. Wij wandelen op de hoge wal. U kan ook kiezen om de wandeling verder te zetten langs beneden en zo kom je dan op de Passerelle ( brugje ). We genieten boven van de kunstwerken van verschillende kunstenaars van o.a. Xavier Rijs. Een mooie twee uur durende wandeling. Een volgende keer wil ik graag wandelen langs beneden.

Op de Grote Markt zijn er allerlei etablissementen waar je je honger kunt stillen en de dorst kunt lessen. Wij kiezen voor Den Anker, waar we een lekker stuk rund-en lamsvlees voorgeschoteld krijgen. Een vlotte bediening zorgt voor een lekkere ervaring in Ieper.

De volgende morgen genieten we van een uitgebreid ontbijt in de B&B. We starten onze dag

met een bezoek aan Hill 62. Met de wagen ben je er in geen tijd, een mooie plaats op de Sorrelheuvel en van dit punt kijk je naar Ieper, Zillebeke, Sint Elooi... Op het grasplein staat een mooi monument ter nagedachtenis van de Canadezen die probeerden Ieper te verdedigen. Even verder in de straat heb je het Sanctuary Wood; de loopgraven, nog bewaard zoals in 1918. Het tragische bos met versplinterde bomen, versperringen met prikkeldraad zijn onaangeroerd sinds de wapenstilstand van 1918. Het museum die erbij hoort is een ware schat van ontelbare voorwerpen en aandenkens die een goed beeld geven van de moeilijke tijden ten tijde van Oorlog. Voor de kleine prijs ZEKER een aanrader.

We drinken iets op het terras en we zetten onze weg verder. We zijn verbaasd hoeveel gesneuvelden er begraven liggen op de vele begraafplaatsen, allemaal even netjes onderhouden. Een van de mooie begraafplaatsen is Essex Farm Cemetery, net buiten het centrum van Ieper en aan de dorpskern van Boezinge. Het is een Britse begraafplaats met gesneuvelden uit WO1. Wat hier ook te zien is zijn de bunkers die je kan bekijken. En op de kleine heuvel, het mooie monument. Ongelooflijk hoe stil men wordt op een plaats als deze.

We zetten onze weg verder naar de Vredesmolen in Klerken. Wat een mooie, gerenoveerde ( sedert 1/4/1999 ) en beschermde molen, die ligt op het hoogste punt van het dorp. De voormalige graan- en oliemolen werd door de Duitsers als uitkijkpost gebruikt. Een bezoekje waard, op het hoogste punt kijk je tot in Diksmuide en de vele mooie velden zijn prachtig om te zien. ( Gratis te bezoeken. )

Van dit vertrekpunt rijden we richting Diksmuide, we parkeren ons op de Markt, ( parkeren met de blauwe kaart.) Het mooie stadhuis met Belforttoren ( 1428 ) werd na verwoestingen van 14/18 in 1923 herbouwd in regionale Vlaamse renaissancestijl. Prachtig gewoon om te zien en je kan er een terrasje doen. Hier kom ik zeker nog eens terug. Van hieruit wandel ik

naar de Ijzertoren die langs het water ligt. Een prachtig monument en de oude toren is ook mooi om te zien. In de nieuwe toren is het Museum van de Ijzer ondergebracht. Voor acht euro per persoon wordt je ondergedompeld in de sfeer van de Eerste Wereldoorlog. Het 22 verdiepingen tellende museum bereik je met de lift. En dalen doe je te voet, de kostbare verzameling aan oorlogsschatten zijn gewoon niet te verwoorden. Er is ook een simulatie van hoe het leven was in de loopgraven en nog veel meer, één grote beleving. Ik zou het iedereen aanraden.

vakantie in eigen land? voor mij een meevaller, ik kom zeker nog eens terug!

6 weergaven0 opmerkingen