Zoeken
  • nathalienathan50

Jemaa El Fna het kloppende hart van de stad ( Marrakech )

Bijgewerkt op: 27 jan. 2020

Langs één van de negentien stadspoorten kom je het centrum binnen. Middenin de oude medina ligt centraal het Jemaa El Fna plein. De drukte is er ongezien, zeker vanaf valavond.

Mensen komen er samen, Jemaa betekent immers bijeenkomst, Fna betekent open ruimte.

Men vindt er publiekstrekkers zoals de slangenbezweerders, acrobaten die hun beste kunsten vertonen, dames die een henna ( tijdelijke tattoo ) op je handen zetten.

Maar ook een kraampje met wilde vijgen en cactusfruit, die worden ter plaatse eet-klaar gemaakt, onweerstaanbaar lekker. Prijs: 5,00 MAD per stuk.

Op de dagelijkse markt kun je je eigen vruchtensap laten maken met de verse exotische vruchten die je zelf kiest, vanaf 40 MAD heb je al een hele lekkere verse "jus d'orange".Ook mooi en heerlijk ruikend zijn de kraampjes met een diversiteit van verse kruiden.

Met een glaasje muntthee kun je vanop het terras van café de France het bijzondere schouwspel op het plein aanschouwen, wel moet je er de leurders van zonnebrillen, t shirts,

sigaretten, straatmuzikanten en straatacrobaten bijnemen... Maar de hele tijd kun je je ogen de kost geven, gewoon de "ambiance" van het moment. Café de France heeft ook een dakterras met een panoramisch zicht. Er zijn er wel meerdere op het plein.

Wij hebben in restaurant Argana geluncht, helemaal boven met prachtig zicht op het plein,

de mixed grill, tajine kefta, club sandwich was allemaal even lekker. ( prijzen variëren van 80,00 - 75,00 - 145,00 MAD, voor een fles water betaal je 24,00 MAD alsook frisdrank )Maar natuurlijk kom je ook naar Marrakech om er de vele souvenirswinkeltjes te bewonderen. In de bazaar is het altijd druk, en opgelet voor de soms vervelende bromfietsen die door de smalle steegjes van de Medina racen. Os en kar moeten ook geregeld door om de winkeltjes te bevoorraden. Geef vooral je ogen de kost en geniet.Eenmaal uit de bazaar loop je gewoon verder en kom je in de souks waar de ambachten van hout snijden, het maken van lederen babouches ( typisch schoeisel ), het bewerken van koper en tin, het persen van arganolie en nog zo veel meer dagelijks te zien zijn. Prachtig gewoon!! ( sluiten rond 20.00 uur )

Ik raad u aan om zeker "Place des Epices" te bezoeken, een klein plein met hele mooie typische Marokkaanse marchandise: zoals rieten manden ( die kun je laten bewerken met een gepersonaliseerde tekst ), kruiden, sjaals, tapijten, potten en tajine's in alle maten en kleuren en nog zo veel meer.Daar vlak bij heb je restaurant Nomad op de twee bovenverdiepingen van een authentiek gebouw, ( enkel 's avonds geopend en reserveren is een must ). Prijzen vergelijkbaar met de betere Belgische bistro, je kan er ook een glaasje drinken. Op het plein heb je ook Café Des Epices. Daar kun je echter een kleine snack eten en een frisdrank kost je er 20,00 MAD.

Een heel modern concept, moet je beslist eens bezoeken, er is ook een dakterras.

We begeven ons terug richting het Jemaa El Fna plein, ondertussen is het valavond en zijn de marktkramers aangekomen om de eetkraampjes op te zetten. In een mum van tijd staan de meer dan vijftig mobiele foodtrucks klaar om voor u de lekkerste gerechten op hun standje te toveren. Iedereen probeert zo goed en zo mooi mogelijk zijn eetwaren te etaleren om zodoende klanten te lokken, het plein is overladen vol, alle kraampjes bezet, er is constant de "va & de vient" ( de één komt, de ander gaat ).

Bismillah. We genieten op een van de kraampjes van een heerlijk diner, vis en vlees, harrira, alles klaargemaakt op de grill. We eten traditioneel, met brood. En dit is elke dag opnieuw te beleven.De typische folklore sfeer; berbermuzikanten, berberdansers, acrobaten, vuurspuwers...

zorgen voor een ongeziene sfeer.

Richting de mooi verlichte moskee, passeer je de vele koetsen, en daar verder de standplaats van de Grand Taxi die je naar je slaapplaats brengt, dag en nacht. ( voor een rit in stad betaal je zes euro.)

Nog even meegeven dat ze voor een henna tattoo gemakkelijk 300,00MAD vragen, betaal tussen de 50,00 en maximaal 100,00MAD, nooit meer.

Naast café de Paris heb je een heel gezellig etablissement Le Marrakchi, vanwaar je een mooi zicht hebt op het plein, waar je een buikdanseres aan het werk kunt zien en waar je een glaasje kunt drinken. Je kunt er natuurlijk ook eten.
1 weergave0 opmerkingen