Zoeken
  • nathalienathan50

Malta Gozo Comino april 2019

Republiek Malta, een Zuid Europese dwergstaat is samen met eilandjes Gozo, Comino en nog een paar kleinere eilandjes ( al dan niet bewoond ) een bestemming die zeker de moeite waard is om te zien. In MALTA ontvangt men één miljoen toeristen per jaar. Malta was een Britse kolonie tot in 1964. Tot in 1974 was de Britse koningin het staatshoofd. Men rijdt links in Malta. En zorg dat je een internationale stekker meehebt! Malta is lid van Europa sedert 2004 en sedert 2008 werd de euro ingevoerd als betaalmiddel. Men spreekt er nu Maltees, een soort Siciliaans Arabisch, ( Italiaans - Engels - Frans ). 66 % begrijpt en spreekt Italiaans, Engels is de voertaal. 98 % van de bevolking is katholiek, er zijn maar liefst 376 kerken in Malta, Gozo en Comino. Aangezien het een dwergstaat is, spreekt men niet van steden maar van " citta ". Er zijn geen spoorwegen in Malta, de bussen zijn daarentegen modern en zeker niet duur, veel toeristen maken hier dan ook gebruik van. Gewoon pasje kopen op de bus.

WE vliegen vanuit Brussels National Airport Zaventem naar Luqa in Malta met Malta Airlines. Aan de luchthaven nemen we een Über die ons naar ons verblijf brengt in Sliema, dichtbij de triq ( = straat ) Censu Xerri, op Tigné Point. We verblijven in een air B & B, een mooie kalkstenen, rijherenhuis. En gelegen net aan de Pjazza Tigné met zijn hele sjieke winkels, alsook aan de shopping Mall The Point. We beginnen onze dag met een heerlijk ontbijt in de French Affaire. Een heerlijke thee en vers gebakken croissants, meer moet dat niet zijn... Later op de dag kan je er ook terecht voor een aperitiefje, een ijsje, een kleine hap. Het is er heerlijk vertoeven op het terras en met zicht op het mooie, moderne plein. Langs de trap kom je aan Fort Tigné Beach. Je kunt er wandelen langs de rand van het eiland op de kalkstenen rotsen met een prachtig zicht op de hoofdstad Valetta.

Langs de dijk in Sliema wandel je tot aan de stopplaats van de overzetboot die je naar Valetta brengt. Meerdere overzetten per uur en het kost je bijna niks. Valetta, hoofdstad van

Malta, is mooi, met best veel heuvelende straatjes, en in het centrum is er heel veel Zuiderse ambiance. Zo zorgt een pianist voor sfeer aan het San Giovani bistro in de St John's Street. We nemen de hop on/ hop of caddy met gids, die neem je op de aangeduide stopplaatsen. Er is een militair museum, er zijn koetsen, maar spijtig genoeg is de kathedraal niet toegankelijk, menig toeristen stonden er tevergeefs te wachten, ook niet op de aangeduide uren van de mis, jammer maar helaas. De vele typische Maltese balkonnetjes maken de straatjes echt mooi. Op het grote plein aan de rand van de stadspoort heb je de mooie Triton fontein, gebouwd van 1952 tot 1959 met drie bronzen tritons en de fontein zelf is in mooie travertinsteen. Reken op één dag om Valetta te bezoeken, het modernere gedeelte met openluchttheater, en de vele winkeltjes waar heel veel volk loopt en waar straatmuzikanten de boel opfleuren moet je zeker gezien hebben maar ook de rand van de stad is de moeite om te zien. Met het Sint Elmo Fort.

Aan de Triton Fontein staan ook marktkramers met heerlijk Maltese gebakjes en hartige gerechtjes.

Van hieruit is trouwens ook de stelplaats te zien van alle bussen die je naar alle delen van het eiland brengen en ook naar de luchthaven.

Ben je op zondag in Malta? Plan dan zeker een uitstap naar Marsaxlock, een vissersdorpje met de o, zo mooie houten typische, felgekleurde houten bootjes. 's Morgens is er de uitgebreide vismarkt, maar ook groenten, fruit en vruchten kun je er kopen. Op de dijk vind je vele typische visrestaurantjes waar je voor een klein bedrag een heerlijke maaltijd krijgt. Zelf neem ik schelpjes mee om te bereiden in de B & B. Heerlijk.

Op de dijk worden er door de locals boottochtjes aangeboden; niet aarzelen maar doen, en het kost niet veel. Je vaart voorbij het Fort tot aan de industriehaven ( wetende dat van hieruit alle elektriciteit geproduceerd wordt voor het hele eiland ). Maar het mooiste is de terugvaart, je kijkt vanop het bootje naar het bekoorlijke Marsaxlock tussen de vissersbootjes door.

Malta, bekend om zijn Megalistische tempels, ( 3500 - 2500 voor Christus ) en dus ouder dan de Egyptische tempels zijn een mooie uitstap waard, ook de uiteenzetting en het museum zijn de moeite waard, wel prijzig. Wij bezoeken de tempels van Hagar Qim ( Tarxien tijdperk ) in Dingli.

The Blue Grotta, aan de zuidkant van het eiland is DE trekpleister voor wie houdt van riffen en koralen EN prachtig - Appelblauwzeegroen - water. Je neemt de bus tot in Qrendi en van daaruit daal je naar beneden, het is een hele wandeling maar het uitzicht hier is ook al indrukwekkend. terwijl je wandelt tot aan het dal, zie je de mooie insnijdingen in de rotsen waar de zee in kabbelt. Eenmaal aangekomen in het dorpje is het er erg druk. De weg naar de boottickets is goed aangeduid. Helemaal naar beneden lopen, zo kom je aan de vissersbootjes waar ze je echt goed helpen om in het bootje te geraken. Langs de woelige open zee kom je in de wat rustige wateren en vaar je tussen de adembenemende mooie rotsen met elk wel een eigen kleur.

Er is ook een pracht aan vissen te zien in het zeer heldere water. Echt mooi om te doen, een half uurtje duurt de tocht maar meer dan de moeite waard. Eenmaal terug aangekomen kan je voor een euro terug naar boven gebracht worden, daar maak ik gebruik van want het is een fameuze beklimming tot aan het dorpsplein. Op de stopplaats van de bussen kun je de stadsbus nemen om terug te keren.

San Julian's, San Giljan voor de Maltesers, een vissersdorpje niet ver van Valetta, is een mooie stopplaats waard. De kleine baaien zijn idyllisch, de mooie kleine haventjes en de heuvelende straten met de vele winkeltjes en bistro's zijn aantrekkelijk. We blijven daar eten in een Cubaans restaurant, een aanrader. Hou er rekening mee als je daar je verblijf boekt, San Giljan is de uitgaansbuurt van Malta. ( the city that never sleeps... )

Op 1 kilometer van M`garr, dat is aan de westkust van Malta heb je de Gnejna cliffs. Daar heb je strand en prachtige kliffen in kalksteen, je kan er een mooie wandeling van een drietal uur maken, een aanrader. Er zijn wel meerdere plaatsen op Malta met prachtige kliffen.

In een ander verhaal neem ik je mee naar Rabat, Medina, en het eiland Gozo.


11 weergaven0 opmerkingen