Zoeken
  • nathalienathan50

Marhaba

We starten dag twee van ons verblijf in Marrakech met een tocht naar de Ourika watervallen.

We boekten een Grand Taxi voor ons eigen gemak. Die taxi heeft het voordeel dat hij kan stoppen op eender welk moment, het nadeel is dat hij niet mag gidsen, maar goed. Om tien uur zijn we net buiten de stad en wat we zien zijn de prachtige besneeuwde bergtoppen.

Men denkt misschien, " wat is daar speciaal aan ? " maar in de compositie van :

- palmboom - zwarte bergen - besneeuwde bergtoppen - lijkt mij dat toch wel attractief.

Op een uurtje rijden passeren we een mooi waterbekken met een hoge dam. We nemen daar een korte stop, de Toubkal berg ( 4167 meter ) komt steeds dichterbij.

We rijden en rijden steeds verder naar de bergen en genieten van het landschap zoals wij die niet kennen. Veel dorpjes zijn er hier niet. Eenmaal we Moulay Ibrahim bereiken, met op de bergen de slogan: GOD - HET VOLK - DE KONING, volgt het ene kleine berberdorpje na het andere. Nu volgen er veel haarspeldbochten.

Wat we te zien krijgen in het prachtige landschap zijn mooie kleurtaferelen van het Atlasgebergte; geel, bruin, rood, grijs, zwart, groen. Ja, we geven onze ogen de kost. En ook de vele herders die met hun schapen of geiten hun kuddes laten grazen zijn bekoorlijk om te zien.

Hier en daar zijn de wegen beschadigd door het smeltwater, traag rijden is de boodschap.

Dat smeltwater bereikt het dal en dat is de reden dat er daar beneden grote boomgaarden zijn, appels worden hier volop geteeld. Onze maag begint te knorren want we zijn al een tijdje onderweg. Maar we zijn er nog niet, wat we wel zien zijn vele houten kisten aan de rand van de bossen, daar waar het heel fris is. Dat zijn de bewaarkisten van de geplukte appels, de omgeving werkt als koelkast, en we hebben geluk; we kunnen een paar appels

kopen van de mannen die net appels komen opladen. Eerst nog aan een waterbonnetje de apples schoonmaken en dan, bismillah, die appels zijn lekker...

Imlil, prachtig om te zien : puntige rotsformaties, vergezichten, diepe kloven en plateaus waar er akkerbouw wordt gedaan met os of ezel, we stoppen even om te genieten van het uitzicht want het is verbluffend mooi.

We naderen de Ourika vallei, daar maken we een korte stop aan de cooperative huile d'Artan. Het ruikt er heerlijk, en er zijn gratis toiletten.

Er komt een verkoper naar ons toe die heerlijke, ambachtelijke notenrepen verkoopt, we kunnen niet aan de verleiding weerstaan, en we kopen natuurlijk een paar soorten; gewoon heerlijk...

Ourika is groot, dus we rijden door tot bijna op het einde, daar maken we eerst een stop om te eten in Sette Fadma. We lopen door de rotsachtige tuin helemaal naar beneden tot aan de oever van de rivier om daar te lunchen. We zijn daags voor Kerst maar het is hier heerlijk vertoeven in het zonnetje met de bergen op de achtergrond en het bergdorpje aan de andere kant. We genieten van een lekkere berbertajine ( menu 120,00 MAD ).

Bewonderenswaardig hoe de obers de ganse dag op en neer lopen met de zware dienbladen met tajine's en drankjes. Petje af!

Om de watervallen te bereiken moet je een twintigtal minuten hevig klimmen. Er zijn gidsen beschikbaar die je tot daar kunnen begeleiden. Ikzelf loop mee tot aan het eerste berberdorpje in de bergen maar vrienden gaan de beklimming doen. Ik wacht daar met een heerlijk glaasje verse muntthee in café Foum El Aine. Ook daar kun je een bergtajine eten als je wil. Je passeert een twaalftal dorpjes vooraleer de watervallen te bereiken. De gids kost 200,00 MAD. Maar die helpt je dan ook wel op de moeilijk stukken van de tocht. Beklimmen kan tot maximum 17.00 uur.

Wat een prachtige dag! Nog even meegeven dat de bronnen van het Ouelmes water ( spuitwater in Marokko ) gelegen zijn in Ourika.

We nemen een andere terugweg naar Marrakech, ( anderhalf uur rijden ) we zien veel coöperatieven van mooi aardewerk, tapijten, koper, maar helaas, dat kunnen we niet mee nemen in onze valies...

6 weergaven0 opmerkingen