Zoeken
  • nathalienathan50

Marrakech, Koningsstad in Marokko

Ik vertrek met vrienden naar Marrakech om de feestdagen ( Kerst ) door te brengen. Na een vlucht van iets meer dan drie uur ( vanuit Brussel ) komen we aan in Marokko. Na de nodige controles en wat geld te wisselen in de luchthaven kunnen we beginnen aan onze reis. Aangezien je hier alles betaalt in MAD, Marokkaanse DIRHAM, is het handig dat je gelijk wat geld wisselt want om de stad te bereiken neem je, voor je eigen gemak, een GRAND TAXI, die je voor 250,00 Dihram naar de stad brengt. BTW:**Je krijgt voor je euro net ietsje meer dan 10 Dihram**.

We hebben een hotelletje geboekt op een kilometer van Jardin Majorelle, in de Gueliz buurt.

Het hotelletje City Center Boutique Hotel en Spa ligt in een nette buurt, het is een klein hotelletje met 11 kamers, ( de kamers zijn beetje gehorig ) maar het traditioneel Marokkaans ontbijt is zeer lekker en elke dag iets anders, en natuurlijk de lekkere muntthee mag niet ontbreken op het ontbijt. We hebben er ook eenmaal 's avonds gegeten, zeer lekkere traditionele Marokkaanse gerechten. We hebben de couscous gegeten, die was voortreffelijk.

Het personeel is zeer vriendelijk en behulpzaam en zeker de eerste dag om de weg uit te leggen op het stadsplan.

We nemen de Grand taxi richting centrum ( 60,00 MAD ) en het eerste punt waar hij ons brengt is naar de mooie moskee. De Koutoubia moskee, in Almohadenstijl gebouwd in 1150 en 69 meter hoog. De moskee werd later herbouwd, nu beter gericht op Mekka. De minaret ( = toren ) van de Moskee diende als voorbeeld voor de Giraldimoskee in Sevilla, de moskee is zeer mooi verlicht in de avond en eigenlijk dan nog mooier, zeker gezien vanop het Jamaa El Fna plein.

Opnieuw stappen we in de taxi, hij was zo galant om even te wachten, en hij brengt ons in het stadscentrum langs één van de 19 stadspoorten. Dichtbij de Saadi tombes worden we gedropt en daar zullen we straks ook onze Grand taxi terugvinden.

De Saadi tombes ( 70,00 MAD ) vind je langs een smal doorgangetje, ( anderen kunnen langs de Moskee ) en zijn de moeite waard maar klein en wel een lange wachtrij voor wat er uiteindelijk te zien valt, voor mij persoonlijk geen zeven euro waard, maar blij het gezien te hebben. Om en rond de tombes liggen in het mosoleum meer dan 4500 graven, 60 generaties van de Saadi familie of Saadi dynastie, sinds de zestiende eeuw. Het was heel erg gesteld met de tombes maar in 1917 herontdekt en herstelt. Er is een hal voor gebed en een hal met twaalf zuilen, die zijn opgeknapt volgens de Moorse architectuur. De tombes

zijn met mozaïek belegd en het Italiaanse marmer is prachtig gebeiteld, het gedeelte in hout

is ongelooflijk mooi ingesneden.

We nemen nu eerst lunch pauze, we eten nabij de Saadi tombes in een restaurant en genieten van een tajine Marakchia; met konijn en typische groene kruiden, de smaak kan ik niet beschrijven, MAGISCH lekker. De tajine Makfoul ( tomaat - lamsvlees - kaneel ) is voortreffelijk. Je betaalt algauw 120,00 MAD voor een tajine en voor een frisdrank 20,00 MAD. Voor een bord vers fruit betaal je 45,00 MAD, andere nagerechten kosten je rond de 30,00 MAD. Het restaurant El Andalousia is een aanrader, ook qua prijs. ( en je hebt er een proper toilet.)

We willen nog het Bahia Paleis bezichtigen, ondertussen is het al wat later in de namiddag, maar we zijn nog op tijd, want om 17 uur sluit het Paleis. Reken toch een tweetal uur om het hele paleis te bezoeken. Het paleis werd gebouwd in opdracht van minister Ahmed Bin Musa, om zijn vrouw te eren. In 1890 kwamen ambachtslieden uit Fez en werkten zes jaar lang om het paleis te voltooien. Het meet 160 op 500 meter, 160 kamers en een domein van 8 ha tuinen. Er zijn veel Spaanse invloeden en Bahia betekent schittering, de foto's maken dit duidelijk.

70,00 MAD, méér dan waard, dat moet je beslist bezoeken. Juist buiten het Paleis :


Ook niet nalaten om in de Joodse buurt even te lopen, goud en zilver zijn hier overal te vinden in de mooiste juweeltjes. Ook zeker eens binnen gaan in een drogisterij, in de El Mellah buurt, je wordt er verwelkomd met een glaasje thee en een uitgebreide uitleg over de bloemetjes en plantjes, voor elk kwaaltje hebben ze een zalfje of een flesje. En geloof me: het werkt, ook de typische zwarte zeep, ideaal om te scrubben en de geparfumeerde zeep is een aanrader. Voor in de keuken neem je natuurlijk Ras El Hanout mee en saffraan.

15 rue de Domaine - El Mellah - Marrakech.


Met de grand taxi rijden we langs de rijke villa buurt, Palmeraie genoemd, overal waar je kijkt zijn er palmbomen, en ook overal dromedarissen die klaar staan om je een rondje mee te nemen, in typische nomadenkleren. De prijs kan ik niet meedelen, wij vonden dit niet de juiste plek om te doen.

Einde dag één, meer volgt...

7 weergaven0 opmerkingen