Zoeken
  • nathalienathan50

Wenen Vienna Wien wereldstad eind februari 2020

Belvédère - Wiener staatsopera - Schönbrunn - hotel & café Sacher - Spaanse rijschool - Sisi museum - Wiener Stadspark - Hofburg - Stephandsdom - Naschmarkt - Saint Anna Chirch concert - kroonjuwelen expositie - Maria Theresia van Oostenrijk memoriam. Er is zoveel te doen en te zien in Wenen, ik weet niet waar te beginnen. Een aanrader voor een city trip, wel een verblijf boeken voor meerdere dagen.

We verblijven in hotel Am Schubertring, vrijwel naast het Carlton, The Ritz hotel. Overal waar we rond ons heen kijken zijn er; eetgelegenheden, een bakker, een kleine supermarkt, een fast food, een mall, kortom we zitten op vijf minuten wandelen van de Staatsopera, dus we logeren heel centraal. Een aanrader. Net achter ons hotel is het Wiener Stadtpark, zeker ook eens in wandelen. Daar staat men ook met een standje om concerten te promoten in de buurt, indien je nog geen tickets zou hebben.

Wij starten onze week met een bezoek aan Belvédère. We gaan te voet, we bereiken het paleis na twintig minuten stappen. Ook de wandeling heeft ons een kijk op het indrukwekkende, mooie Wenen met zijn statische gebouwen. We wandelen tot aan Upper Belvédère, daar is ook de hoofdingang en moet je je tickets aankopen of verzilveren, wij kochten geen tickets op voorhand en alles verliep heel vlot, we konden ook direct naar de ingang van de tentoonstelling in Upper Belvédère.De tickets zijn niet duur en kinderen onder de achttien gratis. ( Je kan ook het domein bezoeken en leuke foto's nemen en dat is helemaal GRATIS, als je niet van kunst houdt, is dat prima ) Eenmaal binnen, kan je een audio guide huren voor vijf euro per persoon. Zeker aan te raden. Hier is ook een gratis vestiaire voorzien, je hoeft dus niet de hele tijd met je dikke jas, muts, sjaal aan te lopen, rugzakken zijn sowieso niet toegelaten en moet je daar achter laten. Neem rustig de tijd om de expositie te bekijken, maar ook het paleis is indrukwekkend en JA, fotograferen is toegelaten. Reken toch zeker twee uur om deze imposante expositie te bezoeken op de drie verdiepingen, ( er is ook een lift.) Werken van o.a. Monet, Egon Schiele, en natuurlijk de mooie werken van Gustav Klimt kun je er bewonderen.


Glazen kunstwerk van Renata Bertlmann met 286 Knife Roses. In bloedrood glas.

rechts onder: the key to heaven - rechts midden : portret van Amalie Zuckerkardd 1917.


Links zie je het meesterwerk van Gustav Klimt genaamd: The Kiss.

Verder het mooie, als het ware in 3D geschilderd, plafond - barokke fresco.

Van binnen in één van de salons zie je de imposante tuin die uitkijkt op Unter Belvédère.


Belvédère voorkant. Zomerpaleis van Eugenius van Savoye. De architectuur is barok. Gebouwd tussen 1717 en 1723. Het Obere Belvédère is verbonden door een gigantische tuin met het wat oudere Untere Belvédère. In 1736 sterft Eugenius en heeft geen kinderen. Zijn nichtje verkoopt het paleis aan Maria Theresia van Oostenrijk. In 1918 wordt het paleis in beslag genomen door de Staat en wordt het als museum uitgebaat met heel veel kunstwerken, ook uit de 18 e eeuw.

Langs de gigantische tuin wandel je naar Unter Belvédère. In de tuin staat de 12 prachtige sphynx stenen beelden in rococo stijl.

Na de tentoonstelling hebben wij een lekker stukje Sacher Torte gegeten met een lekkere thee in het café van het paleis. Moet je doen!

( er is ook nog een tentoonstelling in het Unter Belvédère, deze heb ik niet bezocht.)


Tijd om terug te keren.

We wandelen door een aangename buurt en komen zo in Wenen stad waar we aankomen aan de Stephandsdom. Hier vindt je tevens ook een paar souvenirwinkels met de befaamde chocolade Mozartkogels.

De kathedraal is vrij te bezoeken, het is er wel druk. Je kan te voet naar boven (418 treden) tot aan de sacristie. Wij opteren om met de lift naar boven te gaan, voor een kleine toeslag ( 6,50 euro ) brengen ze je op 45 meter hoogte. Vanop de Noordertoren heb je een prachtig zicht over een groot deel van Wenen stad. Zeer indrukwekkend is het mooie, moderne dak; versierd met meer dan 200 geglazuurde tegels vormt het een mozaïek en stelt het een tweekoppige arend voor, symbool voor het Heilig Roomse Rijk.

Zeker de moeite om te doen!

Het was een mooie eerste dag maar we genieten nog van een typisch Oostenrijks wijntje in een leuke wijnbar. Meer hierover later.

Meer Vienna verhalen komen eraan!

Geniet van mijn verhaal.7 weergaven0 opmerkingen