Zoeken
  • nathalienathan50

Wenen Wien Vienna Schönbrunn Mozart

Vandaag hebben we afspraak op Paleis Schönbrunn. "So ein schöner brunnen"; wat een mooie bron, zo is de naam ontstaan. Het domein van 176 ha ( zo groot als 2/3 van Vienna city ) werd aangekocht door keizer Maximiliaan 2 in 1596. Het paleis doet denken aan Versailles, alleen moest het nog imposanter worden. Dit zomerpaleis van Maria Theresia van Oostenrijk ligt aan de Westelijke rand van de stad, op zo'n zes kilometer van het centrum. We nemen een uber taxi aan het hotel ( 12,00 euro ) en die brengt ons netjes tot aan de voordeur van het Paleis. We passeren de grote poort met aan elke kant een obelisk. Aan de rechterkant vindt men het hoftheater. Aan de linkerkant was destijds de keuken, de keuken werd nooit IN het paleis gebouwd omwille van brandgevaar, op deze plaats is nu nog steeds een cafetaria waar je de allerlekkerste appelstrüdel kunt eten. Op de binnenkoer vinden we onze gids, zeer aan te bevelen om dit paleis te bezoeken. Met onze gids Cathérine ( heel handig met oortje ) bezoeken we een groot deel van het indrukwekkende Paleis.

De vloer van de benedenverdieping is van hout, dit omdat de hoefijzers van de paarden anders te veel lawaai maakten. Schönbrunn, met zijn 1441 kamers, in rococo stijl gebouwd, werd voor de eerste keer gebouwd omstreeks 1700. Verwoestingen en terug heropbouw zijn meerdere keren gebeurd. Het eerste wat opvalt is dat er een extra verdieping werd bijgebouwd doordat Maria Theresia maar liefst zestien kinderen had. Dan heb je al wat plaats nodig, nietwaar? Het paleis werd bewoond van maart tot oktober, de andere maanden verbleven ze in de winterappartementen.

Vooral de eerste twee zalen met prachtige fresco's en vele met bladgoud ( er werd maar liefst vijf kilo bladgoud gebruikt in het ganse paleis ) beschilderde taferelen, zijn mooi om te zien. Maar o, zo jammer dat men er geen foto's mag nemen. Je komt er in de privé salons, vergaderzalen, rouwkamer, slaapkamers en de ontbijtkamer met zicht op de gigantische tuin.

Prachtige schilderijen tonen de vele taferelen van het leven van destijds, alsook de imposante familieportretten. Kortom, de moeite waard om de binnenkant te zien. Onze gids leidt ons ook verder in de imposante tuin, we komen terug op de binnenkoer waar rechts het koetshuis is waar het museum is ondergebracht van de koetsen door de eeuwen heen.

Langs de orangerie kom je aan de achterkant van het paleis. Wat je dan ziet? Dat kan ik moeilijk verwoorden, een botanische tuin, bossen, een Japanse tuin, een labyrint met langs de zijkanten prachtige sculpturen. Van hier heb je zicht op de Neptunus fontein ( gebouwd in 1780 ) en de Gloriette. Prachtig !

De Gloriette werd verbouwd in 1775. Dit monument werd gebouwd voor de soldaten die hun leven voor het keizerrijk gegeven hebben. Deed dienst als de melkerij, en daar is nu een prachtig café restaurant, Gloriette Vienna genoemd, met terras ondergebracht. We nemen daar onze lunch; men vindt er de typische Weense gerechten. Na onze maag te hebben gevuld wandelen we weer rustig naar beneden en dan zo langs de mooie waterpartij net voor de Gloriette. We wandelen een halfuurtje tot beneden, het is koud maar droog weer, dus we genieten van deze prachtige wandeling.

Boven is er ook de Zoo van Wenen, reeds lange tijd.

In 1817 werd het paleis in geel geschilderd, " Schönbrunn geel " en het is geklasseerd als UNESCO werelderfgoed. Sinds 1918 in handen van de Staat .

Reken op een halve dag om het domein te bezoeken.

Kom je enkel om de buitentuin te bezoeken? Dat kan en het kost je niks. Je kan hier ook je workout van de dag plannen.

We keren terug richting centrum, waar we de Naschmarkt passeren, op zaterdag is er vlooienmarkt. Persoonlijk vind ik dit nu het minste om aan te bevelen, allerlei standjes om iets te eten of te drinken en souvenirs die dubbel zo duur zijn als in het centrum, neen, mij kon het niet bekoren.

Terug in het centrum begeven we ons richting Hofburg, meer bepaald naar het standbeeld van Maria Theresia van Oostenrijk, maar liefst 13 meter hoog. Aan beide kanten staan twee evenredige gebouwen waar twee musea zijn ondergebracht. Deze staan op mijn verlanglijstje voor een volgend bezoek, maar dan in de zomer.

Daar dichtbij bevindt zich ook de Burggarten, een prachtige tuin met mooie sculpturen.

's Avonds staat er nog een klassiek concert op het programma in de Sint Anna kerk, ook weer in het centrum. Daar bevinden zich ook heel wat kleine, hippe restaurantjes en ook een leuke bistro, in een voormalige brouwerij. Zeker eens doen. Maar goed, het kerkje is adembenemend mooi, het kwartet brengt een uurtje lang mooie klassieke muziek van Mozart en Haydn met violen, een aanrader.

Wenen, je was fantastisch! Ik kom zeker terug! Hopelijk tot gauw!
17 weergaven0 opmerkingen